Dit rozijnen vlechtbrood is perfect tijdens de paasbrunch. Serveer hem met huisgemaakte banketbakkersroom en het is Ʃcht feest aan je paastafel. Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot Pasen, dit rozijnen vlechtbrood is het hele jaar door ontzettend lekker!
Stap 1 | Wat hebben we nodig?
Voor het brood:
- 500 gram bloem
- 1 1/2 pakje gist
- 100 gram suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- snufje zout
- 100 gram boter
- 2 eieren
- 125 lauwwarme melk
- 100 gram rozijnen
Om te bestrijken:
- 1 eidooier
- 2 el melk
Voor de banketbakkersroom:
- 64 gram suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 3 eidooiers
- 35 gram bloem
- 350 ml melk
Stap 2 | Banketbakkersroom
Start met het maken van de banketbakkersroom als je dit wilt gaan serveren bij het rozijnen vlechtbrood. Natuurlijk je kan dit ook achterwege laten, in dat geval kan je gelijk door naar stap 3!
De room moet afkoelen en opstijven, daarom is belangrijk hiermee te beginnen. Meng de suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg dan de bloem toe en roer goed door tot de bloem helemaal opgenomen is. In een pannetje verhit je de melk, zodra dit begint te koken zet je de kookplaat uit en voeg je in etappes het eimengsel erdoor. Blijf goed roeren tot een egaal mengsel is ontstaan. Zet de kookplaat weer aan en breng aan de kook, ook nu is het belangrijk dat je goed blijft roeren. De banketbakkersroom is goed als het de dikte van vla heeft. Bewaar in de koelkast.
Stap 3 | Deeg kneden & rijzen
Meng de bloem en de gist in een kom door elkaar. Vervolgens alle andere ingrediƫnten voor het deeg toevoegen en goed kneden. Maak een bal van het deeg. Selecteer op je apparaat de deegrijsstand, kies stand 1 en laat 20 minuten rijzen. Je kunt het deeg ook op een andere warme plaats laten rijzen, houd dan 30 minuten aan.
Stap 4 | Brood vlechten
Kneed het deeg na het rijzen nog een keer goed door. Verdeel het deeg in drie gelijke stukken en maak van elk stuk een rol met de lengte van ongeveer 25 centimeter. Maak van de drie rollen een losse vlecht.
Stap 5 | Rijzen & bakken
Leg het rozijnen vlechtbrood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat de vlecht nogmaals op dezelfde stand 20 minuten rijzen. Uiteindelijk is het deeg voldoende gerezen als het volume zich verdubbeld heeft. Klop de eidooier en de melk met de garde door elkaar en bestrijk hier het brood mee. Nu kan het brood afgebakken worden. Selecteer hiervoor de functie CircoTherm hetelucht (bij Neff ovens) en kies voor gemiddelde stoomtoevoer. Bak het rozijnen vlechtbrood op 150 graden in 25 tot 30 minuten af.
Stap 6 | Aan tafel
Laat het brood na het bakken een klein beetje afkoelen voordat je het aansnijd. Je kunt het rozijnen vlechtbrood zowel warm als koud eten. Serveer het brood met een schaaltje banketbakkersroom.