Dat de stoomoven veel voordelen heeft is algemeen bekend. Koken met de stoomoven is gezonder, makkelijker en lekkerder. Maar, over het algemeen was de stoomoven iets minder snel dan ’traditioneel’ koken op de kookplaat. Goed nieuws; dat is inmiddels verleden tijd!
Stomen tot wel 120 graden
Door de ontwikkeling van de stoomoven is het tegenwoordig mogelijk om te stomen op temperaturen boven de 100 graden. Over het algemeen is de maximale temperatuur waarop je kan stomen 120 graden. Het grote voordeel? De bereidingstijd is flink korter. Voor sommige producten wordt deze zelfs gehalveerd!
nieuwe voordelen van stomen
“Dankzij de nieuwe techniek is stomen op 120 graden mogelijk, dit verkort de stoomtijd aanzienlijk.”
Gerdine
Relatiechef
Stoomtabel
Tip: Gebruik je een mobiele telefoon? Kantel je scherm voor een betere weergave.
Wil je precies weten hoe lang jouw gerechten gestoomd moet worden? Gebruik dan onderstaande stoomtabellen, samengesteld dankzij NEFF. Hier vind je per stoomtemperatuur de juiste bereidingstijd.
Aardappels
100°C | 110°C | 120°C | |
---|---|---|---|
Aardappels | 25 min | 15 min | 10 min |
Krieltjes met schil | 30 min | 25 min | 20 min |
Zoete aardappels | 10 min | 8 min | 7 min |
Granen, rijst en linzen
100°C | 110°C | 120°C | |
---|---|---|---|
Bulger, couscous | 15 min | 12 min | 10 min |
Linzen | 30 min | – | – |
Polenta | 10 min | 8 min | 6 min |
Quinoa | 15 min | 12 min | 10 min |
Rijst | 20 min | 15 min | 10 min |
Eieren
100°C | 110°C | 120°C | |
---|---|---|---|
Eieren (zacht/hard) | 6/9 min | – | – |
Groenten
100°C | 110°C | 120°C | |
---|---|---|---|
Andijvie | 6 min | – | – |
Appelmoes | 20 min | 15 min | 10 min |
Artisjokken | 60 min | – | – |
Asperges, groen | 12 min | 10 min | 8 min |
Asperges, wit | 15 min | 12 min | 10 min |
Bietjes | 45 min | – | – |
Bleekselderij (boogjes) | 15 min | 12 min | 10 min |
Bloemkool (roosjes) | 15 min | 12 min | 10 min |
Bloemkool (heel) | 20 min | 15 min | 10 min |
Bospeen (schuine stukken) | 15 min | 12 min | 10 min |
Broccoli (roosjes) | 12 min | 9 min | 7 min |
Courgette | 5 min | – | – |
Doperwten (fijn/groot) | 10/12 min | 8/10 min | 6/8 min |
Flespompoen | 15 min | 12 min | 10 min |
Haricots verts | 15 min | 12 min | 10 min |
Koolrabi (blokjes) | 20 min | 15 min | 10 min |
Maïskolven (heel) | 45 min | 34 min | 23 min |
Paprika (blokjes of reepjes) | 6 min | – | – |
Peultjes | 10 min | 8 min | 6 min |
Prei (halve ringen) | 12 min | 10 min | 8 min |
Rabarber | 20 min | 15 min | 10 min |
Rode kool (dun gesneden) | 30 min | 23 min | – |
Snijbonen | 15 min | 12 min | 10 min |
Sperziebonen | 20 min | 15 min | 10 min |
Spinazie | 4 min | – | – |
Spruitjes | 17 min | 13 min | 9 min |
Sugar snaps | 10 min | 8 min | 6 min |
Venkel (gesneden) | 12 min | 10 min | 8 min |
Witlof (gehalveerd) | 20 min | 15 min | 10 min |
Witte kool (dun gesneden) | 30 min | 23 min | – |
Worteltjes | 25 min | 19 min | 13 min |
Zuurkool | 25 min | 19 min | 15 min |